Dé Yogastudio van Sliedrecht en omstreken

Chitta Vritti Nirodha

Namasté lieve allemaal,

Wat kan een maand vliegen en tegelijkertijd aanvoelen als een eindeloze tijd wat betreft belevenissen en ervaringen. Dit keer geen verslag van dag tot dag want dat is niet te doen. Ik wil wel delen wat de afgelopen maand voor mij heeft betekend en hoe ik het heb beleefd.

Een maand geleden begin ik met een de Yoga Teacher Training. Een paar maanden geleden bedacht, reizend in India, en ineens is het zover. Gelukkig ben ik al een paar dagen voor de start van de training in Canggu op Bali waar het hele gebeuren plaatsvindt. Ik begin mijn verblijf in een hostel en van daaruit regel ik voor een maand een scooter en een appartementje bij een hele lieve familie om me de hele maand een thuis te geven. Best fijn om na een paar maanden m’n backpack uit te pakken en alles een plekje te geven.

image

Via een gozer die ik ontmoet in het hostel kom ik in contact met de Nederlandse Loes die net als ik de yoga opleiding gaat doen. Zij woont hier al anderhalf jaar en neemt me de hele maand op sleeptouw door het fijne Canggu. Het klikt goed en we worden maatjes wat met zo’n intense ervaring als dit erg welkom is.

image

image

Canggu is toeristisch, veel westerse mensen vieren hier hun vakantie of hebben zich hier gevestigd. Het is de plek waar surfers en yogaliefhebbers zich centreren en dat resulteert in heel veel mooie mensen op één plek. Canggu heeft meerdere stranden en ieder strand heeft zo zijn eigen vibe. Ik kan geen genoeg krijgen van de zonsondergangen. Helaas missen we er veel omdat we pas klaar zijn met de dag als het donker is, maar des te bijzonder als ik er dan een mee maak.

image

Het weer is warm op Bali, heet zelfs. Ik houd het beter uit ten opzichte van de hitte van de afgelopen maanden maar een verkoeling op z’n tijd is erg welkom. Gek genoeg regent het ook meer dan eens, gelukkig alleen in de avond. Het is niet de bedoeling gezien het seizoen maar de gewassen zijn blij en ach, wat is het geluid van regen op het raam toch fijn!

De maand kenmerkt zich door lange lesdagen en zo nu en dan ontspanning. Ontspanning uit zich vaak in de vorm van een hapje eten aangezien we pauze hebben voor ontbijt en lunch. Ook na de lesdag eten we een hapje, soms met een groepje en soms alleen.

Dan nu even een momentje om stil te staan bij het eten op Bali want… Wauw wat heb ik lekker gegeten. Ten eerste is Indonesisch eten geniaal en ga ik me daar echt in verdiepen om mijn kookkunsten te verbreden. Indonesië stikt van de zogeheten Warungs, makkelijk gezegd tentjes met een buffet. Ofwel je schept zelf op ofwel er wordt een bord voor je gemaakt met zelfgekozen eten uit schalen die uitpuilen van het heerlijke eten. Groentes, tempeh en ei voeren bij mij de boventoon. Ten tweede staat Canggu bekend om de hippe eettentjes met gezond voedsel. Dus ik ben me te buiten gegaan aan bijvoorbeeld quinoa, glutenvrije wraps, salades, humus en groentes! Oké en ik heb een vergelijkend warenonderzoekje gedaan wat betreft cheesecake, mjam!

image

Nu is Canggu niet het goedkoopst vergeleken met wat mijn budget gewend is dus ik heb het grootste deel van de maand mijn eigen ontbijt en lunch verzorgd. In de keuken van Wayan, de eigenaresse van mijn homestay en surrogaatmoeder, maak ik iedere ochtend een lekker sapje en bak ik wat eitjes met de lunch.

image

Om de paar dagen ga ik naar de lokale markt op m’n scooter om mijn boodschapjes voor ontbijt, lunch en tussendoortjes in huis te halen. De lokale bevolking vindt het maar gek als je kokos rauw uit het vuistje eet maar dat houdt mij niet tegen om ervan te smullen!

image

Het eten is goed maar ook het drinken is een vermelding waard. Theetjes, sapjes en water doen het goed bij mij!
De alcoholische versnaperingen heb ik voornamelijk aan me voorbij laten gaan want met zo’n intensief rooster was dat voor mij niet weg gelegd. Dat neemt niet weg dat we zeker op de avonden voor een vrije dag wel met elkaar hebben genoten van het uitgaansleven. Meer dan eens hebben we gedanst onder de blote sterrenhemel genietend van de goede bands die Canggu bezit.

image

En dan wil het toeval, dat overigens écht niet bestaat, ineens dat je het zusje, Wendy, van een goede vriendin tegenkomt! Ook een yogalerares in de dop dus leuk om ervaringen uit te wisselen!

image

Maar nu terug naar waar het mij om ging op Bali, de yoga opleiding. De groep bestaat uit 33 andere vrouwen en welgeteld één man. Stuk voor stuk prachtige mensen en een mix waar je u tegen zegt. De leeftijd varieert tussen de 18 en 50, de achtergronden variëren van business tot social work en de karakters zijn allemaal even uniek.

image

Het is mooi om te zien hoe zo’n grote groep zich ontwikkelt in een maand tijd. Van onwennig en onbekend in de welkomstcirkel zitten we een maand later op ons gemak en vertrouwd met elkaar in de afstudeercirkel.

Het lesprogramma is intensief. Iedere dag starten we met een yogales om zelf de dag ontspannen te beginnen. Afhankelijk van de vroege of late shift start de dag respectievelijk om 5:45 of 7:15 en we eindigen de dag om 18:45.

De eerste twee lesweken krijgen we les in (yoga)filosofie, anatomie van het lichaam, meditatie, asana (yoga op de mat), positioneren, levensstijl en maken we kennis met verschillende soorten yoga. De leraren en leraressen zijn inspirerend en ze zitten vol kennis die ze met liefde delen. De laatste 2 lesweken wordt alles door een senior teacher in een vat gegoten. Alles valt als puzzelstukjes in elkaar en we worden tegelijkertijd getraind in het lesgeven.

image

Iedere les vindt plaats in de yoga shala van het Eco Serenity Guesthouse. Ik heb na een paar dagen m’n eigen plekje verworven en iedere dag installeer ik me met m’n yogamat, studeerspullen en kussen.

image

Iedere 6e dag hebben we een vrije dag. Dat betekent voor iedereen neus uit de boeken en relaxen tot de max! Ik duik met een glimlach tot aan m’n oren de zon in en we genieten van elkaars gezelschap.

image

image

image

image

En dan hebben we de laatste paar dagen onze assessments. Zowel schriftelijk als praktisch worden we getoetst op onze kennis en vaardigheden. We worden goed voorbereid en er wordt vertrouwen uitgesproken dat we er klaar voor zijn. En dat klopt. Ik doe met wat lichte spanning maar vooral met veel plezier mijn assessments en assignments en ik haal alles!

En dan op 24 juni is het tijd voor de laatste dag. We beginnen wandelend in stilte naar het strand de dag om daar een strandmeditatie te doen.

image

image

En dan sta ik ’s middags met een certificaat in m’n handen, ik ben getraind om beginnende yogi’s en yogini’s les te geven in Hatha Yoga, en jeetje wat heb ik daar zin in!

image

De opleiding is natuurlijk niet zonder emotionele en fysieke horten of stoten verlopen. Mijn lichaam en geest moesten erg wennen aan het nieuwe ritme en het elke dag fysiek bezig zijn. Ondanks dat we niet 10 uur per dag op de mat stonden was het toch weer even wennen om me in te spannen, vooral in de hitte van Bali.

Uiteraard heeft het emotioneel ook iets met me gedaan. Dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. Bali en yoga hebben me opnieuw gevormd.

Chitta Vritti Nirodha, beheersing van mentale bewegingen, dat is yoga. Ik begon deze opleiding met flink wat mentale bewegingen zal ik eerlijk zeggen. In de afgelopen weken ben ik een paar keer flink geconfronteerd met mezelf. Met onzekerheden, lichamelijke grenzen, opgekropte emoties maar soms ook met een ongekend gevoel van liefde. En langzamerhand is die liefde weer gaan overheersen.

Ik voelde me al een poos niet goed in m’n vel, de jas van het leven zat niet lekker. Na deze afgelopen maand durf ik te zeggen dat de jas me weer beter past. Ik voel me geheeld en ondanks dat ik echt niet ineens verlicht ben, voelt het leven wel wat lichter. Ik heb antwoorden gekregen op vragen die ik had en ik heb vrede met de vragen waar geen antwoord op is. Yoga is mijn nieuwe fundament, een medicijn. En dat gaat verder dan de yogamat, voor mij is het een levensstijl, een filosofie. Ik ben kalmer en meer in het nu. Ik heb veel geleerd maar het meeste voordeel haal ik uit iets dat mijn wijze vader al vaker heeft gezegd. Ik heb het een en ander ‘ontleerd’ in plaats van bijgeleerd. Ik heb me sinds een jaar niet zo goed in m’n vel gevoeld. En ik vlieg niet tegen het dak van geluk, dat zijn momenten, maar ik ben tevreden. Een nieuw soort gevoel waar ik best even aan moet wennen en hiervoor neem ik de tijd.

Het avontuur begint pas nu ik het certificaat heb. Het is als het halen van je rijbewijs, je leert pas echt rijden als je met je behaalde rijbewijs de weg op mag en ervaring op gaat doen. Ik implementeer yoga in mijn leven en ik kan niet wachten om mijn kennis en interesse te gaan delen met wie daarvoor open staat.

Maar sing ken ken, no worries, ondanks dit alles ben ik wel nog steeds die gekke Nienk hoor! Alleen van binnen een stuk kalmer en een passie rijker!

image

Met pijn in mijn hart heb ik ondertussen Bali verlaten. Na de opleiding ben ik nog een paar dagen met m’n trouwe scooter naar Ubud geweest, een prachtige stad.

image

image

image

Ik ben eerder terug gegaan naar Canggu omdat ik heimwee had. Ik heb de laatste avond doorgebracht met de Europese meiden (schept toch een band) en nog even genoten van mijn tijdelijke thuis.

image

Bali, ik kom terug naar je, dat is zeker. Je bent een eiland met prachtige natuur, ontzettend lieve mensen met een betoverende glimlach, er hangt een magische vibe, je hebt me door middel van talloze situaties volledig bevestigd in mijn zekerheid dat toeval niet bestaat, je hebt me yoga gegeven, ik heb de volle maan mogen vieren, ik heb een ervaring opgedaan die ik voor het leven koester en je hebt me bevestigd in het volledig mogen vertrouwen op mijn intuïtie. Bedankt voor de Bali Bubbel waar ik in zat en tot heel snel!

image

Scroll naar boven