Dé Yogastudio van Sliedrecht en omstreken

Wat maakt een mens goed of slecht? Is iemand alleen maar ‘goed’ of heeft iedereen iets ‘slechts’ in zich? En kan iemand die ‘slecht’ is ook iets ‘goeds’ in zich hebben?

Waar ik in India bij stil sta is dat ik (hier) niet klakkeloos uit kan gaan van de goedheid van de mens. Dat vind ik moeilijk want dat past niet bij me. Ik probeer in iedereen op zoek te gaan naar de positieve kant. Het zit me dwars dat ik er hier eerder vanuit moet gaan dat iemand liegt dan dat diegene eerlijk is. Ik voel me schuldig als ik iemand wat harder dan ik gewend ben afwimpel. Maar waarom? Bepaal ik dan niet zelf wie ik wel en niet in mijn comfortzone toe laat? Dat geldt niet alleen in India maar überhaupt. Waarom heb ik er zo’n moeite mee dat de goedheid van de mens niet vanzelfsprekend is? Ben ík dan zo’n heilig boontje? Moet ik van mezelf uitgaan of van de cultuur?

Ik kom er weer eens op een confronterende manier achter dat het volgen van je gevoel leidend mag zijn. Intuïtie liegt nooit, al moet ik toegeven dat het lastig is om onderscheid te maken tussen wat je voelt en wat je wíl voelen. Maar je bepaalt uiteindelijk zelf hoe groot je (denkbeeldige) cirkel om je heen is en wie je daarin toe laat.

Resumé, ik denk niet dat iedereen alleen maar goed of slecht is. Maar dat maakt de mens misschien ook een heel interessant soort wezen. Wij hebben een bewustzijn en kunnen hiermee zelf vorm geven aan onze daden. Of we een ander daarmee willen misleiden, pijn doen of juist goed willen doen bepalen we zelf. Deels is de keuze hierin afhankelijk van cultuur, van opgedane ervaringen, niet beter weten en deels is de keuze heel bewust. Iemand die mij wil oplichten om daarmee zijn gezin eten te geven is in mijn ogen geen goed of slecht mens maar een wanhopig mens. Ik denk dat ik ga stoppen met denken in termen van goed of slecht en toch maar trouw probeer te blijven aan het positieve willen zien in iemand. Iedereen heeft zijn redenen om te doen wat hij doet en ik bepaal zelf hoe ik hiermee om ga. Dus mijn gevoel op scherp en iets harder durven zijn in het beschermen van mijn ‘cirkel’.

image

Scroll naar boven