Dé Yogastudio van Sliedrecht en omstreken

De Merwestreek “Een lichaam is alles wat je nodig hebt voor yoga”

Op 30 mei 2018 heeft Yvonne Vogel n.a.v. een interview het gesprek dat wij hadden mooi verwoord in een artikel in de streekkrant De Merwestreek. Het beschrijft precies hoe ik in mijn werk sta en wat mijn doel is. Heel blij mee!
Foto: Yvonne Vogel

Een lichaam is alles wat je nodig hebt voor yoga

 

Sliedrecht – Het begon allemaal met een telefoontje van Dennis Wor van het Budocentrum, die haar erop attendeerde dat er een ruimte vrij zou komen. Of zij die misschien zou willen huren? “De vraag overviel mij een beetje. Ik was nog geen jaar bezig met Happy on the Move en meteen een eigen studio is dan best wel een ding. Ik werk ook nog bij een grote jeugdzorgorganisatie. Als ik het aanbod zou accepteren, betekende het wel dat ik daar minder zou moeten gaan werken. En lukte het dan om met minder salaris en meer kosten (voor de huur van de studio) nog rond te komen? Na veel mitsen en maren besloot ik er vol voor te gaan. Mijn vriend steunt mij daarbij volledig, dat scheelt ook.”

Door Yvonne Vogel

En dus is Nienke nu nog 24 uur per week werkzaam voor Vitkracht en daarnaast eigenaresse van een yogastudio. Het voelt goed. “Volgens mij is het een goede beslissing geweest. De woensdag en vrijdag zijn nu mijn ‘Happy on The Move dagen’ en ik kom niet meer in de knel met mijn andere werk. Dat geeft rust.” De yogalessen vinden plaats op woensdag van 18.30 tot 19.30 uur en 19.45 tot 20.45 uur en op vrijdag van 9.30 tot 10.30 uur.

Nienke kwam jaren geleden voor het eerst in aanraking met yoga. Net zoals ze niet dacht ooit een eigen studio te hebben, kon ze destijds ook niet bevroeden dat ze yogadocent zou worden. “Ik volgde gewoon iedere week graag een les. Het was een rustpunt, ook toen ik kampte met een burn-out. Maar zelf anderen inspireren en ondersteunen? Daar dacht ik geen seconde over na.”

Een reis van vijf maanden door Azië veranderde een en ander. “Ik begon in India, waar de oorsprong van yoga ligt. Daar ontkom je er niet aan. Op Bali is yoga eveneens niet te missen. Ik vond het zo’n fijne plek, dat ik besloot er langer te blijven. Uiteindelijk heb ik een best pittige yoga-opleiding van een maand gevolgd. Tussen 4.00 en 6.00 uur ging de wekker en de lessen duurden tot het begin van de avond. Ik leerde enorm veel. Over de filosofie van yoga, maar ook over anatomie en houdingen op de mat.”

Terug in Nederland viel het vrienden en familie op dat Nienke was veranderd. “Voorheen vonden ze mij zoekende. Nu noemden ze mij een vinder. Hopelijk klinkt dat niet te zweverig, maar die omschrijving klopte wel.” Nienke besloot meer met yoga te gaan doen en gaf vanuit huis les aan haar zus en vriendinnen. “Ik kreeg positieve feedback en besloot mij in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Sindsdien is het balletje gaan rollen.” Nienke benadrukt dat je voor yoga echt niet superlening hoeft te zijn. “Als je een lichaam hebt, kun je aan yoga doen. Het hebben van een gezonde portie nieuwsgierigheid en je openstellen is genoeg om het op een fijne manier te ervaren. Lukt een pose niet? Dan lachen we even en passen we die aan. Ik geef les aan maximaal 12 personen tegelijk, dus het voelt altijd persoonlijk en veilig. Yoga is voor mijn een filosofie, geen religie. Je gedachten opzij zetten, op avontuur, ontdekken hoe jouw lijf in elkaar zit: dat is de kern.”

In de flyer van Happy on the Move omschrijft Nienke het treffend: “Happy on the Move staat voor beweging. Op reis, in je ontwikkeling of op een yogamat. Natuurlijk ben je niet altijd even happy, maar wat nou als ik manieren heb om je te ondersteunen? Ontspannen én iets doen? Volg dan een yogales.”

Scroll naar boven