Dé Yogastudio van Sliedrecht en omstreken

In 2017 heb ik kennis gemaakt met ACT door de opleiding via See True Opleidingen. ACT staat voor Acceptence and Commitment Therapy. Tijdens de vervolgopleiding die ik in juni 2018 heb gevolgd kwam het nieuwe boek van Gijs Jansen uit; How2Act. Na een bak enthousiasme te hebben gedeeld met hem over het boek heb ik een recensie mogen schrijven over zijn boek, te vinden op zijn website. Zie hier het resultaat:

Recensie How2ACT

Het lezen van het boek How2ACT deed me denken aan een wellicht bekende metafoor. Een professor vult een bak met stenen en zijn studenten beamen dat de bak vol is. Dan doet de professor er kiezels bij en de aanwezige gaten worden hiermee opgevuld. Is de bak nu vol? Nee. Er wordt nog zand bij gedaan en de nog kleinere ruimtes worden opgevuld met zand. Er kunnen zelfs nog 2 glazen water in gegooid worden zonder dat de bak overloopt.

Een mooie metafoor als het gaat om waarden maar de metafoor staat voor mij in dit geval voor hoe Gijs Jansen ACT uitlegt in zijn boeken. De stenen staan voor Time2ACT, de basis. In How2ACT worden de kiezels en het zand toegevoegd. Alle gaten die ik nog in mijn brein kon vinden als het ging om ACT worden door dit boek opgevuld met o.a. (waar moet ik beginnen?) begrijpelijke(!) informatie over RFT, vernieuwende uitleg over de hexaflex, procesgerichte interventies, modellen die verduidelijken en een berg aan nieuwe oefeningen en metaforen.

Het boek neemt je op een laagdrempelige manier mee in de wereld van ACT en daar wil je in blijven. Ik heb een vakliteratuurboek nog nooit zo makkelijk weg gelezen en waar ik oefeningen vaak oversla heb ik ze stuk voor stuk gemaakt. Dit komt door de uitnodigende manier van schrijven van Gijs waarmee het lijkt alsof hij het daadwerkelijk aan je vertelt. Ik heb mezelf regelmatig betrapt op een glimlach vanwege de herkenbaarheid, de grapjes van Gijs en de verfrissend realistische visie die ACT geeft op het leven.

De grootste winst die How2ACT mij heeft opgeleverd is dat ik nu meer in staat ben om de cliënt te volgen in plaats van de gereedschapskist van tools leeg te gooien over de cliënt zoals ik voorheen nogal eens kon doen.

In de bak uit de metafoor was nog ruimte voor water (of rode wijn, dat past ook) dus ik schat in dat Gijs nog wel meer in petto heeft, ik kan niet wachten!

Nienke Drenkelford (en Kaatje, die deed lekker mee met het schrijven van dit stukje).

Scroll naar boven