Dé Yogastudio van Sliedrecht en omstreken

Nienke Drenkelford over yoga: ‘Het maakt me mentaal sterker’

Gepubliceerd door Het Kompas Sliedrecht

SLIEDRECHT Yoga gaat voor Nienke Drenkelford (32) uit Sliedrecht verder dan ‘alleen wat oefeningen doen op een mat’. Het is voor haar een leefstijl.
In 2015 kampte Nienke met een burn-out. Ze besloot in 2016 een reis door Azië te maken van een half jaar. Daar heeft Nienke yoga helemaal ontdekt, al volgde ze voor die tijd al wel een aantal jaren yogales. ,,Ik keek heel erg uit naar die reis, voor de ontspanning die ik erdoor zou krijgen. En dat bleek ook, want toen ik in India aan de slag ging met yoga, werd ik hier zo door gegrepen, dat ik vrij spontaan besloot een deel van mijn reisplannen te veranderen. In plaats van door Indonesië te reizen, ging ik naar Bali, om een yogaopleiding te volgen. Dat heb ik op reis besloten en geregeld. Ik had echt het gevoel dat ik daar iets moest halen en dat het me wel eens goed zou kunnen doen.”

Dat was ook zo. Nienke knapte dankzij yoga weer op en merkte dat ze weer uit haar burn-out kwam. ,,Ik stond weer met beide voeten op de grond. Ik zag dat yoga veel meer inhoudt dan alleen oefeningen doen op een mat. Het is een leefstijl, waar ik op terug kan vallen. Iets waar ik me aan vast kan houden als dat nodig is. Yoga maakt me mentaal sterker. Je gaat erdoor op zoek naar weerstand in je lijf en geest en leert daarmee omgaan, wat symbool staat voor wat je in het dagelijks leven meemaakt.”

Inmiddels heeft Nienke er haar werk van gemaakt en heeft ze haar eigen yogastudio in Sliedrecht, maar ook privé houdt ze zich veelvuldig met yoga bezig. ,,Op de mat geef ik mezelf tijd en ruimte om te oefenen. Zo kan ik gemakkelijker omgaan met moeilijke dingen in het leven. En ja, dan ben je als vanzelf veel bezig met yoga. Het is geen garantie tot een gelukkig leven, maar het helpt me wel in het leven. Het is geen geloof, maar een filosofie, een leidraad.”

Je leert er ook veel van, vindt de Sliedrechtse. ,,Bijvoorbeeld om je te concentreren. Je leert je ademhaling onder controle te krijgen en met yoga leer je ook controle te krijgen over je mind. Uit je hoofd gaan, even ontspannen. Wat ik in ieder geval van yoga heb geleerd, is dat je je hoofd wat minder serieus moet nemen en juist moet focussen op je lijf en je ademhaling. Yoga is er altijd in mijn leven en dat vind ik prachtig. Ik heb een zoontje van anderhalf en ben nu zwanger van de tweede – yoga helpt me om mijn zwangerschap bewuster mee te maken en dat is een cadeautje!”

Geschreven door Eline Lohman
Foto door Wendy van Aal

Scroll naar boven