Dé Yogastudio van Sliedrecht en omstreken

Allereerst, als ik iets heb geleerd, is het dat iedereen zijn eigen invulling kan geven aan yoga omdat het een groot geheel aan richtlijnen, technieken en beoefeningen omvat. Dus wees je er bewust van dat ik je mijn beeld geef van wat yoga is. Als jij iets anders ziet is dat niet fout maar iets om over in gesprek te gaan. Vind ik dus een heel leuk aspect want het kan niet fout.

Wij kennen in het Westen yoga vooral als ‘yoga op de mat’ zoals wij hier nu zitten. Kort door de bocht gezegd wordt yoga gezien als een manier om lenig, sterk, liever voor jezelf en ontspannen te worden. Of er wordt juist gedacht dat je lenig moet zijn om überhaupt yoga te kunnen doen. Maar yoga is meer dan dat.

Het is een filosofie, een levenswijze. Het is een universele waarheid gebaseerd op ervaring en natuurwetten die altijd al bestonden. In mijn ogen is yoga niet iets waar je in moet geloven maar is het iets dat er altijd is en waar je meer van te weten kan komen als je er iets voor voelt.

Patanjali, een soort van de ‘vader’ van de yoga omschrijft het doel van yoga als “het stilleggen van de wervelingen van de geest”. Klinkt interessant maar wat houdt dat dan precies in?
Wat ik zelf helder vind is het uit te leggen als je niet meer te laten leiden door de zintuigen.

De zintuigen nemen de hele dag van alles waar en onze geest neemt daar een loopje mee. Ken je de gedachtentrein? Dat je begint met een gedachte en vervolgens eindig je ergens met een gedachte die niets meer te maken had met die zintuiglijke prikkel. Het is random en onvoorspelbaar en met behulp van yoga leer je je geest niet meer mee te gaan in die gedachtentrein.

Als er rust is in de geest is er ruimte om antwoord te geven op de grote vraag die een yogi beantwoord wil krijgen; “wie ben ik werkelijk”? Wat ik heel intrigerend vind is dat wij in een illusie leven. Klinkt misschien wat zwaar maar ik denk dat je het wel kan volgen als ik uitleg dat wij leven in een werkelijkheid die wij zelf creëren, jij ziet de wereld door een andere bril dan ik en dat maakt al meteen dat het een illusie is. Ik was me hier al vrij jong bewust van en ik kon me daar heel eenzaam en verloren door voelen. Nu ik doorheb dat dit dus voor iedereen geldt, schept dat ergens ook weer een band. Vooral met gelijkgestemden die snappen wat ik bedoel.

Doel van yoga is de werkelijkheid echt te zien zoals deze is. Ik zei net dat het doel van yoga “het stilleggen van de wervelingen van de geest” is, maar je zou ook kunnen zeggen dat als er rust in de geest is, dat er dan yoga ontstaat.

Nu ben ik echt verzot op filosofie dus wat ik tot nu toe vertel ga ik dus helemaal lekker op. Ik kan me ook voorstellen dat dit praktisch gezien nog niet heel veel zegt. Voor mij is yoga trouwens wel dit dus al, een zienswijze waarop ik het leven en de wereld kan zien en een soort van een plek kan geven. Na best wat jaren daar zoekende in te zijn geweest voelt het lekker om steeds beter woorden te geven aan dat wat al lang in me zit. Daar helpt yoga me bij.

Praktisch gezien kun je levens lang bezig zijn met alles wat yoga te bieden heeft om uiteindelijk dat ene doel te bereiken. Dikke kans dat we ook al wat levens bezig zijn en er vast nog een paar te gaan hebben. Vermoeiend en tegelijkertijd een geruststellende gedachte dat ik niet alles in dít leven hoef te doen, al zou mijn verstand dat stiekem wel willen.

Ik zie de praktische kant als een drie eenheid van lichaam, geest en adem. Lichamelijk mag je aan de bak door simpelweg het leven te leiden. Dus echt in dit leven toepassen wat yoga te bieden heeft en niet per se op een berg hele dagen mediteren om het doel te bereiken. Maar uiteraard ook de yoga op de mat zoals wij die kennen. Vooral als een plek om die uitdaging met jezelf aan te gaan, als een vorm van zelfstudie. Waar ik dus heel erg van houd. Ik ben erg ingesteld op zelfreflectie en de mat geeft me een plek die zelfstudie te verplaatsen van enkel in mijn hoofd, naar mijn hele lijf.

De geest is een mooie en de meest ingewikkelde. Meditatie is een hele mooie manier om met die geest aan de slag te gaan. Enerzijds kan het een manier zijn te komen tot die geest die kalm is, anderzijds kan het ook een tool zijn om aan de slag te gaan met gewoontes en patronen waar je tegenaan loopt en hier los(ser) van te komen.

De adem is misschien wat oneerbiedig gezegd, ik praat liever over prana, levenskracht. Die je met behulp van ademhalingsoefeningen kunt uitbreiden. Klinkt heel lekker toch.

Voor mij is het een keer in de zoveel tijd een zoektocht waar ik me op wil focussen. Feit is dat ik me goed voel bij yoga, het geeft me houvast, stof om over na te denken (of juist te voelen), iets om op terug te vallen en een bepaald doel. Ik ben me er alleen wel erg van bewust dat het veel omvat en dat het goed voor me zou zijn om een aspect te kiezen en daar wat meer op te focussen. Dat doe ik dus.

Op dit moment heb ik een gezin met 2 jonge kindjes, een eigen bedrijf, een enorme bevlogenheid maar weinig energie en gevoelsmatig weinig tijd. Ik begin iedere dag met yoga en op dit moment betekent dat een verkorte ashtanga practice, een korte meditatie en een paar minuten journallen. Daarnaast verweef ik het meer en meer in mijn leven.

Ik kan in de rij van de kassa op m’n houding letten maar dat is te kort door de bocht. Het gaat meer over hoe ga je met jezelf en de wereld om dus mezelf geen geweld aan doen is echt yoga dus hoe ziet dat er dan uit? Bijvoorbeeld op tijd naar bed gaan als ik moe ben.

Yoga is wat jij ervan maakt. Het kan jouw gereedschapskist zijn om met het leven om te gaan maar het kan ook één van de gereedschappen zijn die jij in je gereedschapskist hebt liggen. En beide is oké.

Mooie is van het zo in een notendop te “moeten” vertellen, is dat ik het allemaal moest versimpelen om er een helder verhaal van te maken. Dat vind ik fijn want ik kan mezelf ook wel verliezen in de grootsheid van yoga wat het in mijn ogen is. De kern zit in er niet maar eindeloos over nadenken of het willen snappen maar het doen en ervaren.

En dat echt doen is wat voor mij yoga is. Het leven leven, bewust, de geest een kopje kleiner maken en meer in verbinding komen met wie ik in werkelijkheid ben. En laat verbinding nou ook nog eens de vertaling zijn van het woord yoga.

Geschreven voor examenpresentatie Verdiepingsopleiding Yogafilosofie & Levensstijl

Scroll naar boven